İnsan kendini affederek günahından kurtulabilir mi?

7609
Zihinsel Şifa

Kitap Satış Noktaları

♦ Son zamanlarda sıkça duyduğumuz sözlerden biri de şu: Her ne yapmışsan kendini affet, kendini suçlama sözü. Günah işleyen bir insanın kendi kendini affetme yetkisi var mı? Kendini affetmesi onu o suçun cezasından kurtarır mı? Benim bildiğim af Allah’tan dilenir.

♦ Haklısınız. Zihinsel Şifa’da ele aldığımız suçluluk duygusunun üç farklı kaynağı olabilir: Birisi Allah’a karşı, diğeri kula karşı işlenen kötülükler ve diğeri de günah olmasa da kişinin kendine karşı işlediği yetersizliklerdir. Bu çerçevede:

♦ Günahlardan tövbe sadece Allah’a karşı yapılabilir. Hiç kimse kendi günahını affedemez. Günahını kendi kendine affederek kurtulacağını zannetmek şirktir ve bunu yapanı cehenneme yuvarlandırır. Günah ne kadar büyükse, tövbesi de o kadar yürekten ve o denli uzun süreli olmalıdır. Allah kulunu affettiğinde yüreğindeki suçluluk hissini de kaldıracaktır. İşlenen günahlar nedeniyle suçluluk hissi, kulu yeni günahlardan korkutan ve alıkoyan bir kalkandır. Yeter ki suçluluk duygusu dağ gibi yüreğine çöküp de onu bunalımda boğarak, amacının zıddına sebep olmasın.

♦ Kul hakkı için ise hem Allah’a isyandır ve hem de kula zulümdür. Bu itibarla kul hakkından hem Allah’tan tövbe edilmesi ve hem de kul ile helalleşilmesi gerekir.

♦ Kulun kendini affedebileceği şeyler yok mudur? Elbette vardır. Allah’ın dinine göre haramlardan yazılmadığı halde kişinin kendisine kötülük saydığı kimi davranışlarıdır. Şu suçlamaları düşünün:  “Neden zamanında düzenli ders çalışıp iyi bir üniversite kazanmadım? Neden şu işi şöyle yapıp başarmadım? Neden aşırı yeyip kilo aldım? Neden zamanında kültürümü geliştirmedim?”

Yatağa mahkum annesi bir gün vefat eder ve acaba ben yeterince bakamadım mı? Benim yetersiz bakımımdan mı vefat etti gibi suçlamalar içine girebilir insan. Elinden geleni yaptığı ve bir haram işlemediği halde yine de kendisini suçlu hissedebilir. Suçluluk hissi, tıpkı kaygı veya öfke gibi, biriktiğinde beyin kimyasını bozarak depresyona sebep olabilecek olumsuzluklardandır. Hatalardan bizi caydıracak kadar olmalı ama bizi bunaltıcı dereceye varmamalıdır.

♦ Suçluluktan kurtulmanın bir de şeytanca bir yolu vardır: Kafe derisi yüzmekten gurur duyan katil korsanlar gibi, kötülüğü değer edinmek! Böyle insanlar, bu dünyada toplumun imha edilmesi veya soyutlanması gereken akrepleridir ve öteki dünyada da cehennem odunlarıdır.

Tertemiz ve huzurlu bir hayat içerisinde yaşayabilmek dileğiyle… Dr. muhammed Bozdağ