-Zihnim adeta duruyor, çalışırken dikkatimi toparlayamıyorum. Ne yapmalıyım?
-Zihinsel şifa’dan bir kaç pratik çözüm naklederek cevaplayalım: Günlük ihtiyacına göre altı ila sekiz saatini tam uyuyor musun? Günde ihtiyacından bir saat eksik uyursan, eksiği giderinceye kadar beynin yüzde on eksik çalışır. Üç gün üst üste bir saat eksik uyursak ortalıkta aptal gibi dalaşırız. Zihnimiz derinlikli bir şey kavrayamaz.
-Yeterince su içiyor musun? Ağırlığını 0.03 ile çarp ve çıkan miktar kadar litre suyu gün içine bölerek, yemekten yarım saat önce veya üç saat sonra ikişer bardak halinde iç. Allah her hücrede su ve tuzla çalışan enerji santralleri yaratmıştır. Susuz kalır ve çok az tuz alırsanız santral çalışmaz. Ayrıca susuzluk kanı katılaştırır ve beyin kılcallarından yeterince besin beyne dağılamaz. Su iş ve yarım saat sonra zihninin nasıl açıldığını gör.
-Yeterli glikoz alıyor musun? Beynin en önemli enerji kaynağı glikozdur. Beyin saatte bir kesme şeker harcar. Vücut enerjisinin yüzde yirmisini kullanan beyne yeterli glikoz gitmesi için bal ve mümkün olduğunca doğal, tam buğday gibi işlenmemiş karbonhidratlar çok sağlıklıdır.
-Yeterli aminoasit, faydalı yağ, vitamin ve mineral alıyor musun? Bunlar inşa ve çalışma süresince beynin kullanmak zorunda olduğu gıda içerikleridir. Örneğin vücudun dışarıdan almak zorunda olduğu sekiz temel aminoaistten triptofan beyinde azalsa, beynin birçok fonksiyonu yavaşlar, depresyona girersiniz. Sırf yediğiniz yağın kalitesi bile beyin kapasitenizi bin kat arttırıp azaltabilir.
-Yeterince hareket ediyor musunuz? Günde en az on bin adım atabilmelisiniz. Kan böylece bol oksijenlenebilmeli, beyninize besleyici şekilde akabilmeli, vücudun toksinleri daha etkin atılabilmelidir.
-Son olarak uzun süreli psikolojik stres de beyni kilitleyebilir. Strese sebep olan olumsuz, karamsar, aceleci, kinli, kibirli, kıskanç, hasetli tavırların ilk büyük hasarı beyinde yaşanır. Devamını nasipse kitaptan takip edebilirsiniz.